Tradiční pokrmy v moderním pojetí špičkové gastronomie – právě na to se specializuje tým šéfkuchaře Josefa Tydlačky ze Spa hotelu Lanterna ve valašských Velkých Karlovicích. „Snažíme se ukázat, že i takzvaně obyčejný recept jde zpracovat moderně a pojmout originálně. Jedním z takových oblíbených pokrmů jsou u nás právě hovězí líčka, která připravujeme s pečenou kořenovou zeleninou a bramborovou kaší,“ říká Josef Tydlačka.
Potřebujeme:
600 g hovězích líček
2 cibule
100 g sádla
300 ml červeného vína
100 g mrkve
100 g celeru
100 g petržele
50 g másla
500 g brambor
100 ml smetany
100 ml mléka
100 g másla
Postup:
1. Hovězí líčka opláchneme, osušíme, očistíme od blan a nakrájíme na stejné kousky. Osolíme je, opepříme a na sádle orestujeme dozlatova.
2. Líčka vyjmeme a ve výpeku osmahneme nakrájenou cibuli dozlatova. Ke konci ještě přidáme lžičku rajského protlaku, promícháme a krátce orestujeme. Zalijeme vínem a orestujeme „do zrcadla“. Pozor: je důležité odpařit co nejvíce vína!
3. Přidáme líčka, zalijeme vývarem a dusíme pod poklicí doměkka.
4. Brambory uvaříme ve vroucí osolené vodě. Scedíme je a rozšleháme s máslem, mlékem a smetanou. Pro hladší kaši můžeme brambory propasírovat přes sítko.
5. Kořenovou zeleninu nakrájíme na tenké plátky a opečeme dozlatova na másle. Osolíme ji a opepříme.
6. Bramborovou kaši dáme na střed talíře, uděláme do ní důlek na líčka, vložíme je a posypeme orestovanou zeleninou.