Zázračné účinky kurkumy a skvělá dýňová polévka
Kurkuma, také nazývaná indický šafrán, je malým přírodním zázrakem. Já osobně ji moc ráda přidávám do různých pokrmů a hlavně polévek. Tenhle sytě žlutý kořen, který by se dal nazvat příbuzným zázvoru, je jedno z koření, které se používá například při přípravě kari. Není přehnaně aromatická a má lehce výraznou chuť (nepálivou), která ale nepřebije aroma ostatního koření. Pokrm však dokáže obarvit nádhernou žlutou barvou! Do většiny proto stačí přidat jen tak půl lžičky.
Tenhle zázračný lék jsem objevila prakticky nedávno a od té doby na něj nedám dopustit. Špetka kurkumy smíchaná s citrónovou šťávou a zalitá vlažnou vodou je totiž neocenitelný pomocník při boji s jakýmkoliv nachlazením nebo chřipkou, které v Anglii často trápí celou mojí rodinu. Kořen navíc neuvěřitelně nastartuje a pročistí organismus. Stačí pít drink preventivně každé ráno a za týden či dva uvidíte viditelné rozdíly. U mě se to projevilo hlavně tím, že jsem měla mnohem více energie.
Poslední zajímavostí, kterou zmíním, je, že působí antisepticky a antibakteriálně. Každému z nás se občas stane, že se řízne nebo spálí a v tuto chvíli je dobré mít kurkumu v kuchyni. Stačí lehce posypat ránu, než přiložíte náplast nebo obvaz. Kurkuma dezinfikuje tkáně a pomáhá hojení.
Moje nejoblíbenější použití kurkumy v domácnosti je ale v dýňové polévce. Nejenže se postará o ještě krásnější barvu, navíc skvěle vylepší chuť…
Dýňová polévka s kurkumou
Ingredience:
1 středně velká dýně Hokaido
1 červená cibule, nadrobno nakrájená
2 stroužky česneku, nakrájeného
1-2 mrkve, nadrobno nakrájené (mrkev přidá polévce na sladkosti)
3 lžičky kurkumy
1 l zeleninového vývaru (může být vlastní nebo z instantního bujónu)
3 lžíce olivového oleje
smetana
sůl
drceny pepř
Postup:
Omytou dýni rozřízneme na půl, vykrájíme semínka a zbavíme dužiny a zbytek dýně rozkrájíme na středně velké kousky.
V hrnci necháme rozpálit olej a vložíme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Necháme osmahnout, až lehce do zlatova (trvá to přibližně 2 minuty).
Přidáme nakrájenou dýni a necháme ji 6 – 8 minut smažit. Pak přisypeme nadrobno nakrájenou mrkev a další 2 minuty smažíme.
Poprášíme kurkumou a zalijeme vývarem. Vaříme přibližně 10 – 12 minut tak, aby zelenina byla měkká.
Poté odstavíme a ručním mixérem rozmixujeme vše do hladka. Přimícháme smetanu a osolíme, opepříme podle chuti.
Na závěr můžeme posypat několika opraženými dýňovými semínky.
Dobrou chuť přeje Jana
Více Janiných receptů na úžasné polévky najdete na www.soupbook.co.uk
MEADOWCROFT
blogerka www.soupbook.co.uk
Zdroje: archiv
Vydáno: 13.11.2016 | Všechny články autora
Může se vám také líbit:
-
10 superpotravin pro vaši postavu
Artyčok Především díky obrovskému zdroji želena jsou artyčoky vhodné nejen pro vegetariány, ale i pro těhotné, děti či starší ročníky. Jsou zdrojem vitamínů skupiny B, vitamínu A, kyseliny listové, vápníku, horčíku, fosforu, draslíku a flavonoidů. Jsou navíc výbornou dietetickou[číst více]
-
Je načase být šťastný
Kateřina Kantová, psycholožka a propagátorka pozitivní psychologie a především přispěvatelka našeho blogu BoBo Vibe, pokřtila svoji knihu. Vzhledem k tomu, že jsem knihu Je načase být šťastný měla tu čest přečíst již před vydáním, Katce tleskám a knihu doporučuji nejen těm,[číst více]
-
BoBo osobnost, Martin Tyl: „Není špatný účes, jen špatný úhel pohledu!“
Potkali jsme se před asi sto lety na natáčení pro Českou televizi. Já tehdy ještě nosila ofinu a on měl dlouhé vlasy. První focení jsme spolu absolvovali o pár let později. Tehdy “Marty” Martin Tyl přišel, „pohrál si s[číst více]