By Lucie Janotova & Eva Jasanovska

Zázračné účinky kurkumy a skvělá dýňová polévka

Naše nová přispěvatelka Jana Meadowcroft a její návod, jak se vypořádat s nachlazením a ještě si pochutnat!

Kurkuma, také nazývaná indický šafrán, je malým přírodním zázrakem. Já osobně ji moc ráda přidávám do různých pokrmů a hlavně polévek. Tenhle sytě žlutý kořen, který by se dal nazvat příbuzným zázvoru, je jedno z koření, které se používá například při přípravě kari. Není přehnaně aromatická a má lehce výraznou chuť (nepálivou), která ale nepřebije aroma ostatního koření. Pokrm však dokáže obarvit nádhernou žlutou barvou! Do většiny proto stačí přidat jen tak půl lžičky.  

 

23292022 - tumeric powder and herbal medicine products

 

Tenhle zázračný lék jsem objevila prakticky nedávno a od té doby na něj nedám dopustit. Špetka kurkumy smíchaná s citrónovou šťávou a zalitá vlažnou vodou je totiž neocenitelný pomocník při boji s jakýmkoliv nachlazením nebo chřipkou, které v Anglii často trápí celou mojí rodinu. Kořen navíc neuvěřitelně nastartuje a pročistí organismus. Stačí pít drink preventivně každé ráno a za týden či dva uvidíte viditelné rozdíly. U mě se to projevilo hlavně tím, že jsem měla mnohem více energie.

Poslední zajímavostí, kterou zmíním, je, že působí antisepticky a antibakteriálně. Každému z nás se občas stane, že se řízne nebo spálí a v tuto chvíli je dobré mít kurkumu v kuchyni. Stačí lehce posypat ránu, než přiložíte náplast nebo obvaz. Kurkuma dezinfikuje tkáně a pomáhá hojení.

Moje nejoblíbenější použití kurkumy v domácnosti je ale v dýňové polévce. Nejenže se postará o ještě krásnější barvu, navíc skvěle vylepší chuť…

 

35597915 - homemade autumn butternut squash soup rustic wooden table

Dýňová polévka s kurkumou

Ingredience:

1 středně velká dýně Hokaido

1 červená cibule, nadrobno nakrájená

2 stroužky česneku, nakrájeného

1-2 mrkve, nadrobno nakrájené (mrkev přidá polévce na sladkosti)

3 lžičky kurkumy

1 l zeleninového vývaru (může být vlastní nebo z instantního bujónu)

3 lžíce olivového oleje

smetana

sůl

drceny pepř

Postup:

Omytou dýni rozřízneme na půl, vykrájíme semínka a zbavíme dužiny a zbytek dýně rozkrájíme na středně velké kousky.

V hrnci necháme rozpálit olej a vložíme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Necháme osmahnout, až lehce do zlatova (trvá to přibližně 2 minuty).

Přidáme nakrájenou dýni a necháme ji 6 – 8 minut smažit. Pak přisypeme nadrobno nakrájenou mrkev a další 2 minuty smažíme.

Poprášíme kurkumou a zalijeme vývarem. Vaříme přibližně 10 – 12 minut tak, aby zelenina byla měkká.

Poté odstavíme a ručním mixérem rozmixujeme vše do hladka. Přimícháme smetanu a osolíme, opepříme podle chuti.

Na závěr můžeme posypat několika opraženými dýňovými semínky.

Dobrou chuť přeje Jana

Více Janiných receptů na úžasné polévky najdete na www.soupbook.co.uk

JANA
MEADOWCROFT

blogerka www.soupbook.co.uk
Zdroje: archiv

Vydáno: 13.11.2016 | Všechny články autora



Může se vám také líbit:

  • superpotraviny uvodni   Artyčok Především díky obrovskému zdroji želena jsou artyčoky vhodné nejen pro vegetariány, ale i pro těhotné, děti či starší ročníky. Jsou zdrojem vitamínů skupiny B, vitamínu A, kyseliny listové, vápníku, horčíku, fosforu, draslíku a flavonoidů. Jsou navíc výbornou dietetickou[číst více]
  • Kateřina Kantová, psycholožka a propagátorka pozitivní psychologie a především přispěvatelka našeho blogu BoBo Vibe, pokřtila svoji knihu. Vzhledem k tomu, že jsem knihu Je načase být šťastný měla tu čest přečíst již před vydáním, Katce tleskám a knihu doporučuji nejen těm,[číst více]
  • bobo osobnost martin tyl   Potkali jsme se před asi sto lety na natáčení pro Českou televizi. Já tehdy ještě nosila ofinu a on měl dlouhé vlasy. První focení jsme spolu absolvovali o pár let později. Tehdy “Marty” Martin Tyl přišel, „pohrál si s[číst více]

 



Wishlist