By Lucie Janotova & Eva Jasanovska

Antioxidanty: elixír Vašeho mládí! Znáte 6 nejúčinnějších?

Jakých je 6 nejsilnějších antioxidantů i proti onemocnění? Čtěte v dalším článku Gabriely Peacock.

Termín superpotraviny je užíván tak často, až z toho jde leckomu hlava kolem! Důvod, že jsou tyto potraviny tak super, je jejich vysoký obsah antioxidantů – tajné přísady, která nás udržuje zdravé, zabraňuje vráskám a funguje jako prevence chronických onemocnění. Konzumace (i pití) potravin bohatých na antioxidanty pomáhá potlačovat působení volných radikálů, dodá nám energii a zklidní tělo i ducha.

 

gabina

 

 

Co jsou antioxidanty?

Antioxidanty se nalézají v čerstvém ovoci a zelenině, a taky v celozrnných potravinách.

Ovoce a zelenina s výraznou, jasnou barvou, třeba jako červená rajčata, fialové borůvky, žlutá dýně a oranžová mrkev mají všechny vysoký obsah antioxidantů.

A jak podporují zdraví?

Jak stárneme, tělo je zatěžováno oxidativním stresem pocházejícím z působení volných radikálů. Tento proces je přirozený a nevyhne se mu nikdo. Časem je toto poškození nevratné, vede k nemocem a bere si svojí daň v podobě poškození pleti a taky pocitu únavy.

Strava bohatá na antioxidanty je nutná k udržení hladiny volných radikálů v těle na nízké úrovni a zachování dobrého zdraví. Kouření, pití a opalování může vést k vyšší produkci volných radikálů v těle. Dalšími faktory přispívající k jejich tvorbě jsou znečištění ovzduší, infekce, vystavení se toxickým sloučeninám. Množství vitaminů, minerálů a dalších složek potravin má antioxidační vlastnosti.

Šest z těch nejlepších jsou:

  1. Vitamin A

Podporuje imunitní systém a močové a dýchací cesty a trávicí trakt. Potraviny: mrkev, sladké brambory, kapusta.

 

  1. Vitamin C

Chrání buňky před poškozením volných radikálů. Zlepšuje schopnost těla vstřebávat železo z rostlinných jídel a pomáhá imunitnímu systému ke správné funkci. Potraviny: citrusy, jahody, kiwi.

 

  1. Vitamin E

Podporuje obranyschopnost organismu v boji proti infekci. Pomáhá krevním cévám, předchází krevním sraženinám a chrání před poškozením volných radikálů. Potraviny: celozrnné výrobky, brokolice, ořechy, semena.

 

  1. Selen

Zásadní minerál, který v kombinaci s vitaminem E poskytuje oxidativní ochranu. Pomáhá regulovat funkci štítné žlázy a roli hraje i v imunitním systému. Může zpomalit proces stárnutí. Potraviny: ryby, červené maso, para ořechy.

 

  1. Lykopen

Přirozeně se vyskytující fytoživina dává ovoci a zelenině jeho červenou barvu. Studie ukazují, že potraviny s obsahem lykopenu snižují riziko rakoviny, kardiovaskulárních onemocnění a makulární degenerace. Potraviny: rajčata, papája, meruňky.

 

  1. Lutein

Živina nalézající se v listové zelenině dokáže snížit riziko chronických onemocnění oka a chrání zdravé buňky. Snižuje riziko vzniku šedého zákalu a makulární degenerace. Potraviny: kiwi, brokolice, kapusta, špenát.

 

Antioxidanty jsou součástí normálního zdraví. Pokud bojujete s „předepsanou“ dávkou 5 porcí ovoce a zeleniny denně nebo máte pocit, že by vám neuškodila menší výživová podpora, možná oceníte výživový doplněk. Inspirujte se třeba na www.gpnutrition.cz.

 

Hodně zdraví přeje Gabriela a tým

GABRIELA
PEACOCK

nutriční specialistka
Zdroje: archiv

Vydáno: 9.11.2016 | Všechny články autora



Může se vám také líbit:


 



Wishlist