By Lucie Janotova & Eva Jasanovska

3 skvělé chřestové recepty, které si zamilujete

Začala chřestová sezóna. Užijte si ji na maximum!

 

 

Jarní rizoto

Suroviny:

½ kg vyloupaného čerstvého hrášku

svazek mrkve

svazek chřestu

1,5 l kuřecího vývaru

2 dc bílého vína (La formaggeria)

500 g rýže arborio (La formaggeria)

1 nadrobno nakrájená šalotka

extra panenský olivový olej (La formaggeria)

sůl a pepř dle chuti

100 g sýru Gran Moravia (La formaggeria)

štáva z 1 citronu

Příprava:

Zeleninu osolte a opepřete. Hrášek povařte krátce nad párou. Mrkev rozkrájejte na podélné plátky a vařte do poloměkka. Chřest oloupejte a uvařte nad párou. Zelenina musí zůstat křupavá.

V hrnci osmahněte na olivovém oleji šalotku a rýži. Po pár minutách přidejte sůl a pepř. Zalijte bílým vínem a nechte odpařit. Postupně přilévejte vývar, ale vždy až se tekutina úplně vstřebá. Rizoto stále míchejte. Asi za 20 minut bude rýže hotová. Sundejte z ohně, zakapejte citronovou šťávou a vmíchejte sýr. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Podávejte horké obložené zeleninou.

cara

 

Chřest se sýrem Gran Moravia

Suroviny:

1 svazek zeleného chřestu

100 g strouhaného sýru Gran Moravia (La formaggeria)

100 g italského specku nakrájeného na tenké plátky (La formaggeria)

Extra panenský olivový olej na vytření pekáčku (La formaggeria)

Příprava:

Tvrdé konce chřestu jemně oloupejte. Do hrnce s vroucí osolenou vodou vložte chřest a vařte asi 5 minut. Chřest musí zůstat křupavý. Poté ho okamžitě zchlaďte v ledové vodě, tím si chřest zachová svěží zelenou barvu. Olivovým olejem jemně vytřete pekáček. Každý stonek chřestu obalte v tyrolském špeku. Rozložte vedle sebe do pekáčku. Zasypte bohatě sýrem Gran Moravia a nakonec zakápněte olivovým olejem. Pečte v troubě na 180°C do lehkého zezlátnutí sýra. Podávejte s bagetkou.

cara

 

Gratinovaný chřest se sýrem Gran Moravia

Suroviny:

1 kg zeleného chřestu

50 g másla La formaggeria

50 g nastrouhaného sýru Gran Moravia La formaggeria

strouhanka

sůl

Příprava:

Očistěte chřest, svažte ho do několika svazků a povařte asi 10 minut ve slané vodě. Svazky do hrnce postavte tak, aby jeho špičky byly nad vodou. Poté nechte vychladnout. Vychladlý chřest rozložte do máslem vymazané pečicí formy, přidejte zbývající, předem rozpuštěné máslo, a posypte strouhankou a sýrem. Osolte a zapečte v troubě při 200 stupních asi 10 minut. Podávejte horké.

LUCIE
JANOTOVÁ

zakladatelka Bobovibe
Zdroje: archiv

Vydáno: 22.5.2020 | Všechny články autora



Může se vám také líbit:

  • Poslední dobou mě strašně baví experimentovat s nejnovějšími kosmetickými vychytávkami. Máte to podobně? Pak určitě mrkněte na můj seznam beauty novinek měsíce dubna. Najdete tam vůně, hydratační masky (panebože, ty bych fakt mohla používat pořád) i zázračná séra. Zjistila jsem totiž,[číst více]
  •   Máte každé ráno na make-up pouze pár minut? Tak to vítejte v mém světě! Proto si opravdu pečlivě vybírám kroky, které do svých pěti minut zahrnu. Dokonalá pleťovka a obočí je můj základ. Nedávno mě ale kamarádka vizážistka přemluvila[číst více]
  •   Kdysi mi někdo říkal, že k lásce k lanýžům se člověk musí „projíst”. A měl naprostou pravdu! Mně se to povedlo v Itálii, kde jsme si objednali pětichodové degustační lanýžové menu. První tři chody jsem trpěla jako zvíře. Byla[číst více]

 



Wishlist